Jana Kalenda

Jana  Kalenda

Jana Kalenda geeft groepscursussen, individuele begeleiding, lezingen en workshops waarbij de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de hond centraal staan. Jana is TTouch practitioner 2 en lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Tellington TTouch Practitioners. TTouch is een vanzelfsprekend onderdeel van Jana's cursussen, waarmee zij honden helpt om lichamelijk en geestelijk evenwicht te vinden. Naast cursussen geeft Jana  individuele TTouch-begeleiding en TTouch-workshops, zij is mentor voor TTouch practitioners in opleiding en assisteert bij TTouch opleidingen. Daarnaast heeft Jana zich gespecialiseerd in speuren voor gevorderden en het begeleiden van honden met stress- en angstproblemen. Ook heeft Jana voeding en diëtetiek gestudeerd. Die kennis past zij toe op honden en hondenvoeding. Jana verdiept zich in alle moderne inzichten op het gebied van hondengedrag en verzorging met focus op het werken met kalmerende signalen, lichaamstaal en stressreductie.
Vanaf 1987 begeleidt Jana al mensen en honden. Zij is 19 jaar lang als vrijwilliger verbonden geweest aan de hondenscholen van Dierenbescherming. Daarnaast was zij ook geruime tijd docent aan de trainersopleiding van Dierenbescherming en mentor voor hondenscholen die bijscholing nodig hadden. Jana heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan. Zij heeft onder andere beroepsmatig blindengeleidehonden getraind, vele gedragstesten afgenomen en dogdance op wedstrijdniveau beoefend. Langzaam groeide de overtuiging dat de omgang met honden anders en beter kon. Uiteindelijk is zij tot de conclusie gekomen dat zij een andere weg met honden wil bewandelen. Daarom heeft zij samen met Annemiek DOGS & PEOPLE opgericht. Dit was direct al succesvol, want er blijkt veel vraag te zijn naar de rustige aanpak en specifieke expertise waarbij rust en ontspanning centraal staan. Op dit gebied geeft Jana nog steeds bijscholing aan ervaren trainers.
Jana: ‘Ik vind het belangrijk om te blijven ontwikkelen, mijn inzicht scherp te houden en mijn vaardigheden te verfijnen. Het is een constante zoektocht naar verbeteringen. Daarom volg ik geregeld internationale bijscholingen. Inmiddels heb ik ervaren dat mensen meer van honden kunnen leren dan andersom. Het is onze taak om honden voldoende veiligheid en stabiliteit te bieden zodat ze zich goed voelen in de hectische mensenmaatschappij. Maar mensen kunnen ook heel veel leren van de manier waarop honden in het leven staan en mogen zich wat mij betreft meer openstellen voor wat een hond ze te vertellen heeft. Daar wil ik mensen en honden graag bij ondersteunen zodat ik kan bijdragen aan een gezond en evenwichtig hondenleven'.

Het werkgebied van Jana is Drenthe, maar coached ook ver daarbuiten. Online consulten behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Assisteren bij TTouch opleiding juni 2011

Assisteren bij TTouch opleiding juni 2011

Zes intensieve dagen waren Tellington TTouch cursisten bij elkaar om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe technieken te leren. Jana Kalenda was een van de assistenten van TTouch instructeur Tina Constance. Deze keer konden de deelnemers ook werken met honden en katten uit het dierenasiel. Jana begeleidde de cursisten in het kattenverblijf en zag hoe de katten steeds meer in hun element raakten. Het is bekend dat asieldieren sneller worden geplaatst als ze meer positieve ervaringen met mensen hebben. TTouch kan hier veel aan bijdragen. Zelfs een zeer teruggetrokken kat kroop na verloop van tijd uit haar schulp. 
De deelnemers kregen tijdens deze zesdaagse cursus ook de gelegenheid om met diverse reptielen te werken. Er was van alles van kleine Australische kikkertjes tot tijgerpythons. Hoewel de deelnemers nog geen ervaring met reptielen hadden, waren zowel dieren als mensen heel snel volledig ontspannen.
Jana: ‘werken met minder bekende diersoorten helpt om de techniek te verbeteren en weer met een frisse blik naar vertrouwde diersoorten te kijken'.
Na afloop van de cursus ontving Jana het certificaat voor TTouch practitioner 2. Voortaan kan Jana zowel één- als tweedaagse TTouch workshops geven.

Terug