Agressie aan de lijn, november 2009

Agressie aan de lijn, november 2009

Begin november gaf Sheila Harper een tweedaagse lezing over de communicatie van honden en agressie aan de lijn. Jana Kalenda heeft deze workshop bezocht.
Agressie aan de lijn is helaas een veel voorkomend probleem. Vaak vinden mensen het vanzelfsprekend dat honden zich agressiever gedragen aan de lijn dan loslopend. In het park hoor je zelfs wel eens verwijten als je de hond niet los laat ‘omdat ze dan uiteraard gaan vechten'. Een vreemde stelling, want waarom gedragen honden zich soms agressief aan de lijn? De enige reden is dat ze slechte ervaringen hebben opgedaan aan de lijn en omdat ze weten dat ze door de lijn kunnen worden gehinderd in hun bewegingsvrijheid. Dat maakt een hond onzeker. Als mensen dan ook nog verkeerd reageren, kan dat tot agressie leiden. Dat wordt niet veroorzaakt door de hond of door de lijn, maar door onwetendheid van de mens. Natuurlijk maakt dat de wandeling voor mens en hond er niet gemakkelijker op. Jammer en onnodig als je begrijpt hoe honden communiceren en wat ze nodig hebben om prettig en ontspannen aan de lijn te lopen. In de cursussen van DOGS & PEOPLE wordt daarom veel aandacht besteed aan het ontspannen aan de lijn lopen en een correct gebruik van de lijn.
De workshop werd bezocht door deelnemers van verschillende niveaus. Van mensen die nog werken met correcties, afleiden en symptoombestrijding tot mensen die heel ver gevorderd zijn in hun kennis van het voorkomen van stress en het werken met kalmerende signalen. Sheila Harper is een uitstekende docent die mensen aan het denken zet zonder haar standpunt op te dringen. Zij wist haar kennis perfect over te brengen en alle aanwezigen op hun eigen niveau te prikkelen. Voor Jana waren er geen verrassingen tijdens deze lezing, maar het is heel nuttig om de inzichten van een zeer ervaren docent te horen en op deze manier weer gestimuleerd te worden om techniek en vaardigheden te verfijnen.

Terug