Verse rauwe voeding

Verse rauwe voeding Verse rauwe voeding

De meeste honden eten brokken, omdat het gemakkelijk is, omdat het door de dierenarts wordt aangeraden of omdat iedereen in het park je voor gek verklaart als je iets anders zou willen voeren. Maar waarom eigenlijk? Eet u elke dag kant en klare maaltijden? Zou u uw kinderen dagelijks 'gemaksvoedsel' willen voorzetten? En toch denkt de gemiddelde hondeneigenaar dat het voor een hond noodzakelijk is om kant en klare droge brokken te eten.

Honden zijn prooi-eters. Dat betekent dat ze vlees, organen, botten en een beetje maaginhoud en huid en haar eten. Als wolven in de dierentuin verse rauwe voeding krijgen, kijkt niemand daarvan op. Als het hondje van de buren hetzelfde krijgt, vinden we dat raar. Waarom? Honden zijn tenslotte gebouwd om vers rauw voedsel te verteren. Het zijn immers carnivoren.

Eigenlijk is het veel gekker om de hond brokken te voeren. Brokken bestaan gemiddeld uit 63% koolhydraten. Deze komen in het natuurlijke dieet van hondachtigen nauwelijks voor. De ingrediënten in brokken zijn verhit. Daardoor verandert de eiwitstructuur en gaan vitaminen verloren. Aan brokken worden conserveringsmiddelen, smaakstoffen, synthetische vitaminen en soms kleurstoffen toegevoegd. Het voer bevat geen nuttige bacteriën en geen enzymen. En er wordt gebruik gemaakt van afval dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Dit alles kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals huidklachten, oorontsteking, darmklachten, blaasgruis, anaalklier-problemen, tandplaque, hyperactiviteit en epilepsie. Brokken worden zelfs in verband gebracht met kanker.

Verse rauwe voeding wordt samengesteld uit rauwe zachte botten, vlees, organen en eventueel enkele toevoegingen als rauwe gemalen groente en visolie. De voordelen zijn legio: een glanzende vacht, goede eetlust, gezond gebit en een blakende gezondheid. De hond krijgt veel minder ontlasting, doordat de voedingsstoffen veel beter worden opgenomen. De darmflora herstelt en het voer wordt nog beter verteerd door de aanwezige enzymen.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf verse rauwe voeding voor uw hond samen te stellen. U doet dat toch ook dagelijks voor uzelf? Omdat honden andere voeding nodig hebben dan mensen, is het wel noodzakelijk om u eerst goed te laten informeren. De medewerkers van DOGS & PEOPLE helpen u graag verder. Meer informatie vindt u ook op de website van Barfplaats en/of Voernatuurlijk via de links op deze website.

Geeft u liever kant en klaar rauw vleesvoer? Geen probleem. Er zijn diverse merken kant en klaar rauw voer uit de diepvries verkrijgbaar. Probeer het eens uit, uw hond zal u dankbaar zijn. Kijk ook eens op de website van Carnibest via de link op deze website. Wilt u meer weten over gezonde hondenvoeding? Jana Kalenda heeft voeding en diëtetiek gestudeerd. Zij past dit toe op voeding bij honden. Jana kan u en uw hond ook helpen bij meer complexe voedingsproblemen.